top of page
  • kyivnayar

Як оскаржити адміністративний протокол по статті 130 КУпАП України

Оновлено: 26 лист. 2022 р.


ВСТУП

Стаття 130. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, -

тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Як розрахувати суму штрафу по статті 130 КУПаП України

Для розрахунку суми штрафу необхідно суму штрафу в даному випадку 1000 нмдг (неоподаткований мінімум доходів громадян) помножити на 17 грн., 1 нмдг для розрахунку адміністративних правопорушень складає 17 грн.:


1000*17=17000 грн штрафу.


Як оскаржити адміністративний протокол по ст. 130 КУпАП України

Протокол про адміністративне правопорушення найчастіше закривають в суді за наступних підстав:

1) за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення;

2) закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 цього Кодексу;

Найчастіше люди звертаються за допомогою, коли протокол вже складено тому, якщо на Вас вже склали адміністративний протокол по статті 130 КУПаП України, вручили Вам копію вищезазначеного протоколу, та виписали тимчасове водійське повідчення, Вам необхідно спочатку зібрати докази Вашої невинуватості.

Відповідно до положень статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

  • письмовими, речовими і електронними доказами;

  • висновками експертів;

  • показаннями свідків.

Отже Вам необхідно:

1. Отримати відеозапис з нагрудних камер патрульного поліцейського, який здійснював відеофіксацію вищезазначеного правопорушення. Для того щоб оцінити дії поліцейських, під час складення та здійснення процедури медичного освідування водія. (відповідно до п.9 статті 31 ЗУ "Про Національну поліцію": Поліція може застосовувати такі превентивні заходи в т.ч. застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;)


Примітка: Пам'ятайте, відповідно до розділу 8 наказу № 1026 строк зберігання відеозаписів становить:

  1. З портативних та відеореєстраторів, установлених у службових транспортних засобах, БпЛА,- 30 діб;

  2. З автомобільної або стаціонарної системи залежно від технічних характеристик - не менше 30 діб;

  3. У стаціонарних системах, які використовуються під час відбору кандидатів на службу до поліції,- 60 діб;

  4. Під час проведення поліцейськими навчальних занять та навчальних зборів зі службової підготовки - встановлюється керівником навчань.

Відповідно до Розділу ІІ ч.4 наказу №1026 Включення портативного відеореєстратора відбувається з моменту початку виконання службових обов’язків та/або спеціальної поліцейської операції, а відеозйомка ведеться безперервно до її завершення, крім випадків, пов’язаних з виникненням у поліцейського особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі тощо). У процесі включення портативного відеореєстратора поліцейський переконується в точності встановлених на пристрої дати та часу.


2. Здійснити збирання доказів невинуватості (допити свідків, пояснення, інші матеріали, які дають змогу зібрати такі докази).

3. Пам'ятайте кожен випадок є індивідувальний і в переважній більшості вирішується.

4. Якщо ви не впевнені в тому, що зможете самі оцінити докази, знайти порушення в процедурі складання, медичного освідування, тощо, скористатись правовою допомогою адвоката, який зможе ознайомитись з матеріалами адміністративної справи, оцінити якість доказів, які були зібрані поліцейськими а також, заявляти клопотання, писати оскарження дій поліцейських і виступити у суді на захисті Ваших законних прав та інтересів.

Примітка: Пам'ятайте, що відповідно до статті 38 КУпАП України, Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). Тому в такому випадку правильні дії адвоката, можуть допомогти закрити дане правопорушення "по строках".


Також ви можете звернутись до нас, ми маємо адвоката, який має багато успішних справ, та готовий представити Ваші інтереси у суді.


Наші телефони: +380509991400 +380679991400

bottom of page